MIERCURI, 30 NOIEMBRIE -1

Opera, cea mai buna muzica pentru inima


Muzica de opera contribuie la reglarea ritmului cardiac si la scaderea tensiunii arteriale, putand sa aiba efecte benefice in recuperarea pacientilor care au suferit accidente cerebrale, potrivit unui studiu publicat in revista britanica Circulation.
Ariile de opera stimulatoare, precum , din actul final al operei , de Giacomo Puccini, care include multe pasaje in crescendo si descrescendo, sunt folositoare in tratamentul de recuperare al pacientilor care au suferit atacuri cerebrale.
In prezent, muzica este deja folosita ca metoda terapeutica in multe spitale din Marea Britanie, fiind nu doar un tratament ieftin si usor de administrat, ci si cu efecte fizice sensibile asupra organismului si a psihicului uman.
Astfel, s-a constatat ca ariile cu un tempo rapid stimuleaza respiratia, ritmul cardiac si presiunea arteriala, in timp ce ariile cu un tempo lent au efecte contrarii.
Luciano Bernardi si colegii sai de la Universitatea din Pavia (Italia) au rugat 24 de voluntari sanatosi sa asculte cinci arii diferite de muzica clasica si au monitorizat modul in care organismele acestora au reactionat.
Cele cinci arii selectate au fost de Beethoven, aria din Turandot de Puccini, de Bach, din Nabucco si din Traviata" de Verdi.
Fiecare pasaj muzical in crescendo a avut un efect stimulator asupra organismului, determinand ingustarea vaselor de sange de sub piele, cresterea presiunii arteriale, a ritmului cardiac si a celui respirator.
In schimb, pasajele muzicale in descrescendo au determinat relaxarea organismului si scaderea ritmului cardiac si a presiunii arteriale.
Cercetatorii italieni au testat diverse combinatii de muzica si pauze muzicale pe cei 24 de voluntari si au descoperit ca bucatile muzicale in care pasajele rapide alterneaza cu cele lente, asa cum sunt ariile de opera, par sa fie cele mai bune pentru imbunatatirea circulatiei sangvine si pentru stimularea inimii.
Ariile compuse de Verdi, ale caror fraze muzicale sunt lungi de circa 10 secunde, par sa se sincronizeze cel mai bine cu ritmul natural cardiovascular.
Anual, numai in Marea Britanie, aproximativ 150.000 de persoane sunt afectate de atacuri cerebrale.

 

COMENTARII

Sunteți prea agitați? Aceasta este melodia care vă va relaxa cu siguranță!

acum 2 ore

Într-o lume tot mai agitată avem nevoie și de puțină relaxare. Trupa britanică Marconi Union s-a gândit să ne oferă această oportunitate printr-o singură melodie

Imagini incredibile! New York-ul așa cum nu l-ai văzut niciodată!

acum 2 ore

Oprește-te din orice ai face și bucură-te timp de două minute de o priveliște uimitoare

VIDEO! Pasărea care vorbește japoneză

acum 16 ore

Multe păsări sunt cunoscute pentru faptul că sunt capabile să imite vorbirea umană. Se pare că pasărea din acest clip a reușit să învețe limba japoneză, sau să o imite la perfecțiune. Filmul are deja milioane de vizualizări, iar zburătoarea a devenit o adevărată senzație pe internet.

Moduri inteligente de a folosi sarea

acum 16 ore

Pe lângă faptul că sarea dă gust și savoare mâncării noastre, ea poate fi folosită în mai multe moduri ce nu țin neapărat de gătit.

Anastasia! Căţelul ce sparge baloane în timp record

acum 19 ore

Ştiai că există căţei ce nu se tem de zgomotele produse de un balon spart?

Top news
A1.ro
Observator.TV
SpyNews
AntenaStars.ro