MIERCURI, 30 NOIEMBRIE -1

Opera, cea mai buna muzica pentru inima


Muzica de opera contribuie la reglarea ritmului cardiac si la scaderea tensiunii arteriale, putand sa aiba efecte benefice in recuperarea pacientilor care au suferit accidente cerebrale, potrivit unui studiu publicat in revista britanica Circulation.
Ariile de opera stimulatoare, precum , din actul final al operei , de Giacomo Puccini, care include multe pasaje in crescendo si descrescendo, sunt folositoare in tratamentul de recuperare al pacientilor care au suferit atacuri cerebrale.
In prezent, muzica este deja folosita ca metoda terapeutica in multe spitale din Marea Britanie, fiind nu doar un tratament ieftin si usor de administrat, ci si cu efecte fizice sensibile asupra organismului si a psihicului uman.
Astfel, s-a constatat ca ariile cu un tempo rapid stimuleaza respiratia, ritmul cardiac si presiunea arteriala, in timp ce ariile cu un tempo lent au efecte contrarii.
Luciano Bernardi si colegii sai de la Universitatea din Pavia (Italia) au rugat 24 de voluntari sanatosi sa asculte cinci arii diferite de muzica clasica si au monitorizat modul in care organismele acestora au reactionat.
Cele cinci arii selectate au fost de Beethoven, aria din Turandot de Puccini, de Bach, din Nabucco si din Traviata" de Verdi.
Fiecare pasaj muzical in crescendo a avut un efect stimulator asupra organismului, determinand ingustarea vaselor de sange de sub piele, cresterea presiunii arteriale, a ritmului cardiac si a celui respirator.
In schimb, pasajele muzicale in descrescendo au determinat relaxarea organismului si scaderea ritmului cardiac si a presiunii arteriale.
Cercetatorii italieni au testat diverse combinatii de muzica si pauze muzicale pe cei 24 de voluntari si au descoperit ca bucatile muzicale in care pasajele rapide alterneaza cu cele lente, asa cum sunt ariile de opera, par sa fie cele mai bune pentru imbunatatirea circulatiei sangvine si pentru stimularea inimii.
Ariile compuse de Verdi, ale caror fraze muzicale sunt lungi de circa 10 secunde, par sa se sincronizeze cel mai bine cu ritmul natural cardiovascular.
Anual, numai in Marea Britanie, aproximativ 150.000 de persoane sunt afectate de atacuri cerebrale.

 

COMENTARII

Invitație la cultură! "Masculin-feminin", o piesă despre iubire în cele mai puternice forme

acum 10 ore

"Masculin-feminin" este primul spectacol de teatru realizat de Asociația INSPIRA, după o piesă scrisă de un autor român, care ar trebui tradus în toate limbile pământului și montat pe toate marile scene ale lumii. Acest autor se numește Lia Bugnar

VIDEO: Salt mortal! 828 metri înălțime, coborâți cu viteza fulgerului, în două minute!

acum 16 ore

Doi bărbați au doborât recordul mondial cu o săritură extremă de pe cea mai înaltă clădire din lume! Aproape 1000 de metri au fost străbătuți în aer

VIDEO! Vremea nu a fost nicicând mai amuzantă. Urmărește buletinul meteo care îți stoarce lacrimi de râs!

acum 17 ore

Nu există nimic mai frustrant decât o glumă ratată. Toți din jurul tău râd cu poftă, numai tu te întrebi care a fost poanta pe care nu ai reușit să o auzi. Exact ca în următorul clip!

De necrezut! Singura plajă unde poți înota la 60 grade Celsius!

acum 18 ore

Apa e prea rece pentru a înota? Nu-i nimic! În Noua Zeelandă, s-a ivit o plajă cu apă fierbinte, unde te poți bălăci în voie la peste 60 de grade Celsius!

Topul restaurantelor cu cele mai frumoase priveliști! E IMPRESIONANT ce poți vedea în timp ce savurezi cina!

acum 18 ore

Cum nimeni nu ne poate răpi plăcerea de a visa, ne rămâne să urmărim cu nostalgie pozele din galeria foto

Top news
A1.ro
Observator.TV
SpyNews
AntenaStars.ro