LUNI, 01 AUGUST 2011

Gradina: Leandrul, emblema mediteranei

Oriunde in zona mediteraneana te-ai uita, leandrul, in zeci de culori si dimensiuni, de la pitici de 10 cm la giganti de 3-4 metri, leandrul este prezent fie ca gard viu, fie ca atractie principala a gradinilor.
 

Leandrul (nerium oleander) este o planta tufoasa, care isi pastreaza frunzele vesnic verzi. Este originr din Maroc si Portugalia, de unde s-a extins in tot bazinul meditereanean, caracterizat de o clima calda si mult soare.

Leandrul are tulpini drepte, inalte, pe care se prind frunze inguste, ascutite la varf si lemnoase, dure la pipait. In varfurile tulpinilor cresc florile, stranse in buchete. Florile sunt fie simple (cinci petale), fie compuse sau batute si au foarte multe culori, de la alb imaculat la visiniu inchis si chiar violet. Unele specii de leandru au miros foarte puternic, in timp ce altele aproape deloc.

Fructele sunt niste teci lungi si inguste, din care toamna cad pe pamant semintele. Seva care circula prin leandru este foarte otravitoare, continand oleandrina si neriina, ambele mortale pentru om, in special pentru copii, ea blocand receptorii pielii si putand cauza chiar stop cardiac.

Multi alti compusi asemanatori stricninei in efecte au dus la clasificarea plantei drept una dintre cele mai otravitoare. Nu folosi sub nicio forma creme sau uleiuri asa-zis tamaduitoare pe baza de leandru, chiar daca Internetul abunda in astfel de produse.
 

Cum il ingrijim
 

Leandrul nu este o planta foarte pretentioasa, desi pentru a fi cultivata in zona noastra temperata trebuie cateva precautii. Planta creste foarte bine daca este asezata la soare, fie in gradina, fie in ghiveci. Suporta bine uscaciunea daca nu e exagerata, este un arbust viguros, nu este nevoie sa fie udat foarte des in timpul verii (o data la cateva zile este suficient, dar ai grija ca pamantul sa nu crape de uscaciune).

Pamantul din ghiveci trebuie sa fie nisipos, bine drenat, pentru ca umezeala constanta la radacina poate duce la putrezirea plantei. Cu cat mai bogat in nutrienti este solul, cu atat mai bogata va creste tufa si va avea mai multe flori.
 

Cum se inmulteste
 

Leandrul se inmulteste foarte usor pe cale vegetativa, prin ramurile tinere. Acestea se taie si se pun in apa pana le cresc radacini, apoi se planteaza in ghivece.

Manevreaza cu atentie butasii si foloseste manusi de gradinarit. Se poate inmulti si prin seminte, dar nu este o metoda sigura si procesul este destul de indelungat.

Foto: nativesreturn.com
Citeste si Revista Felicia!

COMENTARII

VIDEO! O găină care adoră îmbrățișările

acum 15 ore

Găinile sunt ființe extrem de sociabile și afectuoase, iar acest video scurt dovedește din plin acest lucru.

VIDEO! Sculpturi incredibile: cele mai frumoase și delicate ouă de Paște!

acum 15 ore

Artistul sloven Franc Grom crează adevărate opere de artă din banalele ouă de Paște. Folosind ustensile speciale, el sculptează în cojile de ouă mii de găurele pentru a crea ouă de Paște unice, de o frumusețe fragilă.

VIDEO! Cea mai tare farsă: un iepure uriaș îi pune pe fugă pe cei mici

acum 17 ore

Iepurașii sunt printre cele mai adorabile și blânde animăluțe și sunt și animele de companie extrem de populare, mai ales pentru cei mici.

VIDEO! Istoria YouTube într-o melodie amuzantă

acum 17 ore

Poate părea greu de crezut, dar YouTube are aproape zece ani. Lucrurile s-au schimbat destul de mult de la primul video scurt pe care fondatorii l-au filmat la o grădină zoologică.

VIDEO! Modul șocant în care Facebook ne schimbă viața

acum 17 ore

În urmă cu trei luni, un video intitulat “Inovația singurătății” a fost postat în mediul online. A devenit un adevărat fenomen în scurt timp, adunând în jur de peste 3 milioane de vizualizări.

Top news
A1.ro
Observator.TV
SpyNews
AntenaStars.ro